Hap&Tap Magazine

<<|

De Belgische keuken

Zo goed als Nederlanders er in zijn geslaagd hun kaas in de wereld aan de man te brengen, zo zijn de Belgen dat met hun bieren. Het land kent een rijke lokale biercultuur en de Belgen zijn daar fier op. Wallonië is een van de regio's met de meeste biervarianten ter wereld.

Regionaal en seizoensgebonden!

België kwam in 2018 met 67 liter per hoofd per jaar niet verder dan plek 25 op de wereldranglijst van bierdrinkers, tegen een twaalfde plek voor Nederland met 78.1 liter. Maar als je in termen van stereotypen wil spreken, kun je de Belg met recht betitelen als bierbuik; net zoals de Hollander als kaaskop. 

In de Belgische keuken wordt bij voorkeur gebruikgemaakt van regionale en seizoensgebonden ingrediënten, zodat er in dit relatief kleine land toch aanzienlijke regionale verschillen in de nationale  keuken bestaan. Zo worden de spijskaarten en thuisbereidingen aan de kust door mosselen en vis overheerst, terwijl in de Ardennen vooral wild wordt gebruikt. Bovendien hebben zowel Vlamingen als Walen op hun beurt eigen regionale gerechten ontwikkeld.  |>>

KOKEN MET BIER

De wortels van het Belgische bierbrouwen liggen in de middeleeuwen. In de 9e eeuw bevorderde Karel De Grote de ontwikkeling van bier door elke abdij te verplichten om een brouwerij te hebben. Het was in die tijd ook veiliger om bier te drinken bij het eten, want water zat vol ziekteverwekkers. De  ‘ontdekking’ van de antiseptische werking van bier wordt toegeschreven aan Hildegard Von Bingen in de 12e eeuw. De rijkdom van de Belgische bieren wordt internationaal geprezen door gerenommeerde bierexperts. In de Belgische keuken wordt bier in diverse gerechten verwerkt, hetgeen van origine in weinig andere landen het geval is. 

De bekende chef Luc Kusters, van Bolenius Restaurant, kookt graag met bier. “Dat dit in België goed  ontwikkeld is, heeft vooral te maken met het grote aantal brouwerijen van speciaalbieren dat het land van oudsher kent. De rijpe tonen daarvan maken het uitermate geschikt voor mooie stoofgerechten. Je kunt er rechtstreeks een bouillon van maken; bijvoorbeeld een mooie IPA gemengd met knolselderijsap. Van de Hertog Jan Grand Prestige hebben we een dessert bereid met ijs van karnemelk en een mooie platte kaas.” 

MOULES-FRITES

De Belg Charles de l’Écluse (1526-1609), ook bekend als Carolus Clusius, speelde een belangrijke  rol in de verspreiding van de aardappel in België (en de rest van Europa), die sinds zijn invoering van groot belang is geworden voor de landelijke keuken. Daarnaast zijn andere populaire gerechten en ingrediënten: paling in ‘t groen, visstoofpot, wild, charcuterie, witloof en peren. Moules-frites (mosselen met friet) geldt als het nationale gerecht van België. De Belgische kunstenaar Marcel Broodthaers verhief dit gerecht in 1966 tot kunst met zijn werk Grande Casserole de Moules. 

KAAS

Naast bieren kent België ook de nodige kazen. De Belgische landbouwers produceren een relatief  groot aantal delicate kazen die in het bijzonder na de maaltijd worden gegeten zoals dessertkazen, Passendale, Beauvoorde, Lo, Wijnendale, Hervekaas (fromage de Hervé), Floreffe, Maredsous, Damme, Orvalkaas, Limburger, geitenkaas, mandjeskaas en platte kaas.

De Orvalkaas is een ambachtelijk product en wordt vervaardigd onder toezicht van de cisterciënzer monniken van het trappistenklooster van Orval. 
In België behoort de Orvalkaas tot de categorie van de kazen die ‘Plateau’ worden genoemd. De kaas van Orval wordt geproduceerd met verse, volle, gepasteuriseerde koemelk die in de boerderijen rond de abdij wordt opgehaald. De rijping in de rijpingskelder duurt drie maanden. Het wassen van de natuurlijke korst gebeurt volledig met de hand, om zo een rijke en karakteristieke smaak en tegelijk een soepele en smeltende textuur te verkrijgen.


TEKST: ANKE DERKSE

DEEL DEZE PAGINA!