Hap&Tap Magazine

<<|

Bonnie St. Claire openhartig

Ze is bekend van heerlijke meezingers als Dr. Bernhard, Pierrot en het onvolprezen Bonnie Kom Je Buiten Spelen. Wat veel mensen vergeten zijn, is dat Bonnie St. Claire is begonnen met Engelstalig repertoire en ook nog enkele jaren furore maakte met de band Unit Gloria. Nu, na vele ups en downs in haar inmiddels 71-jarige leven, waarin ook haar drankgebruik een rol speelde, heeft ze haar biografie geschreven. Met drank heeft ze definitief afgerekend, maar met de muziek nog lang niet!

Nuchtere Hollandse zangeres met
veel zelfspot en een dijk van een stem!

Bonnie St. Claire is een vrolijke, optimistische vrouw die humor hoog in het vaandel heeft staan. Vooral zelfspot is haar niet vreemd. De titel van haar autobiografie Kwam een vrouw bij de slijterij getuigt daar al van. Dat ze (te) veel heeft gedronken in haar leven, daar windt ze geen doekjes om. In oktober 2018 heeft ze echter rigoureus de knop omgezet en is ze van het ene op het andere moment gestopt met alcohol. Toch bleef dat imago aan haar kleven en daar wilde ze nu eindelijk weleens vanaf. “Als je na drie jaar nog steeds regelmatig wordt geconfronteerd met dat verleden, wil je er mee afrekenen. Ik heb dat gedaan door mijn autobiografie te schrijven. Mensen kunnen hierin lezen wat ik in mijn leven heb gedaan en beleefd. Ik licht een tipje van de sluier op en geef iedereen een inkijkje in wat ik zowel privé als in mijn carrière heb meegemaakt. Leuke, avontuurlijke dingen maar ook minder leuke en pijnlijke zaken passeren de revue. Ik vond het fijn om het in mijn eigen woorden op te schrijven. Nu kan ik het loslaten.”

Leuke en minder leuke kanten van het leven 

Wie het boek ter hand neemt, zal merken dat Bonnie een ijzeren geheugen heeft. Vaak worden gebeurtenissen zeer gedetailleerd beschreven. “Daar moest ik soms wel voor graven, hoor”, relativeert Bonnie. “Het hoofdstuk over mijn jeugd had ik vrij snel klaar, want daar was ik ooit eerder mee bezig geweest. Bij sommige hoofdstukken heb ik echt wel moeten slikken; er kwamen dan herinneringen boven die me pijn deden. Toch heb ik die dingen bewust niet weggelaten. Een leven bestaat nu eenmaal niet uit alleen maar leuke dingen. Daar ben ik heel nuchter in.” Op de vraag wat ze het leukste deel vond om op te schrijven, antwoordt Bonnie direct “dat over het begin van mijn carrière”.

Van Peter Koelewijn tot Benny Nijman
  

Op haar zestiende was ze een verlegen meisje dat ‘Schoevers’ deed en daarnaast haar eerste voorzichtige schreden als zangeres aan het zetten was in een amateur-meidengroep. Tot ze Peter Koelewijn tegen het lijf liep. “Hij heeft mij ontdekt en toen is het balletje gaan rollen. Ik kwam in een heel nieuwe wereld terecht en die eerste jaren waren één grote ontdekkingstocht voor me. Peter schreef prachtige liedjes voor me en bij de derde single was het raak: ik had een hit! I Won’t Stand Between Them is nog altijd mijn lievelingsnummer. De stijl spreekt me erg aan en daar wilde ik wel in doorgaan.”
Na dertien jaar Engelstalige songs, maakte ze toch de overstap naar Nederlandstalig. Tussendoor had ze Dr. Bernard opgenomen wat onverwacht een enorme hit werd. Ze kreeg zoveel aanbiedingen om solo te komen zingen, dat ze besloot om Unit Gloria te verlaten. “In het begin had ik een beetje moeite met zingen in het Nederlands. Ik was immers die rockzangeres en Dr. Bernard was opeens wel een super smartlap natuurlijk. Daar werd wel wat vreemd tegenaan gekeken in die tijd. Tegenwoordig is dat wel anders; het Nederlandstalige lied wordt nu veel meer gewaardeerd door het publiek.” Toen Benny Nijman haar vroeg om samen met hem een duet op te nemen, heeft ze dat met veel liefde gedaan. Sinds de opname van Verder Valt Het Wel Mee schreef Benny regelmatig liedjes voor Bonnie en werden ze vrienden voor het leven. Helaas is Benny in 2008 veel te vroeg gestorven.  |>>

Kwam een vrouw bij de slijterij

Auteur: Bonnie St. Claire
Uitgever: Talent Agency
te bestellen via uw eigen lokale boekhandel
https://www.bonniestclaire.nl 

Zoveel liedjes, zoveel stijlen: altijd Bonnie 

“Als ik zo alle liedjes die ik in de loop van al die 55 jaar heb gezongen op een rij zet, zie je heel verschillende stijlen voorbijkomen. Toch zit er in al die nummers een rode draad: het is allemaal écht Bonnie St. Claire. Dat komt waarschijnlijk ook doordat ik alleen zing wat ik leuk vind en wat bij mij past. Die stem is je gegeven en is herkenbaar. Mijn stem kan veel verschillende genres aan; behalve opera, dat zit er echt niet in. Ik kan niet zeggen dat ik een favoriet genre heb. In het verleden heb ik ook een paar nummers in het Duits gezongen. Dan ga je je stem weer anders gebruiken. Ik kan daar gelukkig vrij flexibel mee omgaan. Het is even een knop omzetten en dan zing je het. Heerlijk vind ik dat!”

Niet betuttelen, maar er zíjn voor iemand

Terug naar haar autobiografie. Je raakt niet uitgelezen en het leest lekker weg. Bonnie wordt nergens blasé, ze verwondert zich om al het moois dat haar is overkomen. “Ik heb een rijk artiestenleven gehad en dat heb ik nog steeds. Als ik met mijn boek andere mensen kan helpen met een alcoholverslaving, zou ik dat heel fijn vinden. Maar dat is niet waarom ik het heb geschreven. Je moet uiteindelijk zelf willen stoppen, dat kan niemand anders jou opdragen. Hoe vaak ik het zinnetje ‘ik bedoel het goed’ niet heb gehoord! Iemand lopen betuttelen en ‘goede raad’ geven heeft geen zin. Beter is om er te zijn voor iemand en hem of haar te steunen als het nodig is. Er zijn een paar mensen in mijn omgeving geweest die me nooit hebben laten vallen en die vriendschappen zal ik voor altijd blijven koesteren. Mijn huidige manager heeft me nog nooit betutteld. Maar je had die enorme smile op zijn gezicht moeten zien toen ik zei dat ik gestopt was met drinken!” 


TEKST: ANKE DERKSE

DEEL DEZE PAGINA!