aanbevolen ...

(COVERSTORY / NUMMER 3 / 2023)

Pasen is
het nieuwe

Kerstmis

De restaurants zijn net iets beter bezet en de hotels voller dan anders. Vooral in de supermarkt is het echter een gekkenhuis met gourmetschotels all over the place. Nee, we hebben het niet over de Kerstdagen. In april vieren we Pasen en dat wordt al jaren steeds populairder.

Maar eerst even terug naar 'in den beginne' want hoe zat het ook al weer met deze van oorsprong christelijke feestdag(en)? Pasen is, zo blijkt, het belangrijkste christelijke feest in het liturgische jaar en wordt voorafgegaan door Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag. Gelovigen vieren dat Jezus uit de dood is opgestaan op de zondag na zijn kruisiging. Pasen is dus het feest ter herdenking van Christus' Verrijzenis uit de dood. De toegang tot een nieuw en eeuwig leven wordt gevierd.

Van christelijke optiek is het wellicht niet zo netjes om Pasen het nieuwe Kerstmis te noemen. Ze hebben immers elk hun eigen unieke betekenis en tradities. Met Kerstmis vieren we de geboorte van Jezus Christus op 25 december. Het is een tijd van vreugde en samenzijn. Pasen is de belangrijkste christelijke viering van de wederopstanding van Jezus Christus uit de dood. Pasen valt op verschillende data in maart of april, afhankelijk van de maanstand. Het is een tijd van reflectie, vasten, gebed en viering van de verrijzenis van Christus. Traditionele Paasvieringen omvatten religieuze diensten, zoals de Paaswake en de dagmis van Paaszondag.

Maar net als Kerst heeft Pasen ook een sterke seculiere component gekregen en wordt door veel mensen gevierd, ongeacht hun religie. Het religieuze tintje begint in de westerse wereld steeds meer op de achtergrond te geraken. Het gaat om gezelligheid, familie, vrienden en natuurlijk veel 'happen en tappen'. En om eieren want die worden - al dan niet als chocolade versie - massaal verobert. Waar komt die traditie eigenlijk vandaan?

Eén verklaring of legende luidt alsvolgt: de Rooms Katholieken maakten vroeger hun kinderen wijs, dat op Witte Donderdag de kerkklokken van Rome de vleugels uitsloegen en volgeladen met eieren op eerste Paasdag mondiaal een waar bombardement uitvoerden op de tuinen van de gelovigen. Daar verstopten hazen de eieren achter het struikgewas of bloempotten met gebruikmaking van een mandje op hun rug. Op Paasmorgen stoven de kinderen dan de tuin in om die – meestal kleurrijk versierde – eieren op te gaan zoeken. Enfin, een eeuwenoude fantasievolle traditie, die we allemaal kennen en waarschijnlijk uit Duitsland afkomstig is en nog steeds hardnekkig voortwoekert.

Hoe dit ook zij; eieren hebben al lange tijd een symbolische betekenis tijdens de Paasviering. Voor Christenen symboliseren eieren nieuw leven en de wederopstanding van Jezus Christus. Het ei wordt geassocieerd met het idee van een nieuw begin en de belofte van vruchtbaarheid en voorspoed. Dit speelt ook een rol in de niet-religieuze oorsprong van het gebruik van eieren. Het was een manier om de lente en het begin van het groeiseizoen te vieren.

'De oorsprong van het chocolade paasei gaat terug tot de 19e eeuw, toen chocolatiers in Frankrijk en Duitsland begonnen met het maken van chocoladeeieren om de Pasen te vieren.'

Nu zijn eieren natuurlijk hartstikke lekker maar een beetje variatie kan af en toe geen kwaad. Gelukkig hebben we chocolade eieren en ook die zijn een populair symbool van Pasen, vooral in westerse landen. De oorsprong van het chocolade paasei gaat terug tot de 19e eeuw, toen chocolatiers in Frankrijk en Duitsland begonnen met het maken van chocoladeeieren om de Pasen te vieren.

In de loop der jaren is deze traditie gegroeid en uitgebreid over de hele wereld, waarbij het chocolade paasei een populair cadeau, lekkernij of zelfs decoratiestuk zijn geworden. Geniet van al dat lekkers en van elkaar, zouden wij willen zeggen. Vrolijk Pasen!

Deel dit verhaal ...

Jouw verhaal ook op onze website?

Neem dan contact met ons op!

+31 76 888 1417

info@hapentap.nl

© BURO70 / Hap&Tap Magazine