De restaurants zijn net iets beter bezet en de hotels voller dan anders. Vooral in de supermarkt is het echter een gekkenhuis met gourmetschotels all over the place. Nee, we hebben het niet over de Kerstdagen. In april vieren we Pasen en dat wordt al jaren steeds populairder.
Maar eerst even terug naar 'in den beginne' want hoe zat het ook al weer met deze van oorsprong christelijke feestdag(en)? Pasen is, zo blijkt, het belangrijkste christelijke feest in het liturgische jaar en wordt voorafgegaan door Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag. Gelovigen vieren dat Jezus uit de dood is opgestaan op de zondag na zijn kruisiging. Pasen is dus het feest ter herdenking van Christus' Verrijzenis uit de dood. De toegang tot een nieuw en eeuwig leven wordt gevierd.
Van christelijke optiek is het wellicht niet zo netjes om Pasen het nieuwe Kerstmis te noemen. Ze hebben immers elk hun eigen unieke betekenis en tradities. Met Kerstmis vieren we de geboorte van Jezus Christus op 25 december. Het is een tijd van vreugde en samenzijn. Pasen is de belangrijkste christelijke viering van de wederopstanding van Jezus Christus uit de dood. Pasen valt op verschillende data in maart of april, afhankelijk van de maanstand. Het is een tijd van reflectie, vasten, gebed en viering van de verrijzenis van Christus. Traditionele Paasvieringen omvatten religieuze diensten, zoals de Paaswake en de dagmis van Paaszondag.
'De oorsprong van het chocolade paasei gaat terug tot de 19e eeuw, toen chocolatiers in Frankrijk en Duitsland begonnen met het maken van chocoladeeieren om de Pasen te vieren.'
Deel dit verhaal ...