Hap&Tap Magazine

<<|

Pinot Madeleine

Het Ahrdal, één van de kleinste wijngebieden van Duitsland, maar wel de grootste aaneengesloten wijnregio in dat land. Met adembenemende vergezichten. Wie wist dat het op slechts twee en een half uur rijden van West-Brabant zo prachtig is? Duitse wijnspecialist bij uitstek Maurice De Coninck, neemt blogger én Hap&Tap Magazine verslaggever Myra Madeleine mee op ontdekkingstocht… 

ARBEIDSINTENSIEVE DRUIF

Maar liefst 85% van de aanplant hier is rood. Overwegend Spatburgunder (Pinot Noir), Portugieser en Fruhburgunder (Pinot Madeleine). Deze Pinot druiven zijn al sinds de achttiende eeuw, vanuit de Franse Bourgogne, in het Ahrdal te vinden. Over de Fruhburgunder wordt zelfs gezegd dat deze misschien wel in het Ahrdal is ontstaan. omdat ze in Duitsland destijds een vroeger rijpende variant zochten. De Frühburgunder is immers vaak al in augustus rijp en soms zelfs al op de naamdag van Madeleine op 22 juli. Vandaar dat de Franse benaming Pinot Madeleine is. Een hele arbeidsintensieve druif, die eenmaal in de fles voor fenomenale wijnen zorgt.

Om verwarring te voorkomen; zó vroeg kun je natuurlijk geen frühburgunder van hoge kwaliteit oogsten! In het Ahrdal wordt frühburgunder tegenwoordig meestal midden september binnengehaald.|>>

Pinot Madeleine

RAMP VAN ONGEKEND FORMAAT

Een gematigd zeeklimaat met weinig regenval…tot die ene dag in juli. Het lieflijke riviertje de Ahr veranderde plots in een dodelijke watermuur van 8 meter en nam alles op zijn weg mee. Samen met Maurice de Coninck ben ik - de bourgondische foodblogger - bij Weingut Kriechel en laat wijnmaker Peter ons de schade zien. Maar liefst 60.000 liter wijn ging er bij hen verloren. Tel daarbij op dat toeristen momenteel wegblijven omdat ze nergens kunnen verblijven en normaal goed zijn voor 50% van de verkoop. Een ramp van ongekend formaat. Nog los van al het menselijk leed.

IMMER WEITER

Maar Duitsers zouden geen Duitsers zijn als ze niet ‘immer weiter’ zouden gaan. Met man en macht wordt gewerkt aan h
et herstel en die vastberadenheid raakt me. Bovendien is mijn persoonlijke match met deze fruitige, levendige, enigszins zeldzame rode wijn met rondeur én de Franse naam van deze druif zo perfect dat ik ter plekke besluit twee varianten Pinot Madeleine uit 2019 mee naar Nederland te nemen waarvan één met twaalf maanden houtlagering. Zorgvuldig geselecteerd met en door Maurice. Een mooie manier om ook een steentje bij te dragen en het Nederlandse publiek kennis te laten maken met bijzondere Duitse kwaliteitswijnen, en met Pinot Madeleine in het bijzonder.

OOK EEN STEENTJE BIJDRAGEN?

De kwaliteit van de Duitse Pinots wordt nog elk jaar beter maar er zijn internationale vinologen die beweren dat de kwaliteit die van de Franse variant al overstijgt. Tel daarbij op dat de prijzen in Duitsland 
gunstiger zijn, het Ahrdal zo prachtig en zo dichtbij is, dat ik zelf verbaasd ben dat het voor mij zolang geduurd heeft voordat ik er kennis mee maakte… Maar daar kunnen jullie nu dus mooi jullie voordeel mee doen!

Verkrijgbaar via myramadeleine.com
De Coninck Wines en The Foody Store in Bergen op
Zoom.

DEEL DEZE PAGINA!