Ze zijn er weer !!

"Zo'n mooie, volvette haring hebben we in jaren niet geproefd zo vroeg in het voorjaar!" . Aldus de mening van de deskundigen tijdens de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe in Scheveningen. Ook wij hebben er inmiddels een paar geproefd en we zijn het daar helemaal mee eens. Heéeerlijk!

Op de visafslag van Scheveningen werd het eerste vaatje Hollandse Nieuwe geveild voor 113.500 euro. De opbrengst van de veiling van het eerste haring- vaatje, bij elkaar gebracht door tientallen bieders, werd dit jaar geschonken aan Stichting Ambulance Wens. Door het uitbrengen van het laatste bod is de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV) de trotse eigenaar van het eerste vaatje met de vangst van 2022.

Nicolette van Dam, presentatrice van het veilingevenement en betrokken bij Ambulance Wens, kijkt terug op een zeer geslaagde middag: ‘Het is zo ge- weldig dat Ambulance Wens deze opbrengst mag ontvangen. Kees Veldboer jr., die het werk van zijn onlangs overleden vader met verve voortzet, kan hiermee voor veel terminale patiënten, afhankelijk van ambulance met brancard en apparatuur, een laatste wens in vervulling laten gaan.’  |>>

Haring Hollandse Nieuwe

De haring die wij Hollandse Nieuwe noemen, wordt in zes weken tijd gevangen, voornamelijk voor de kust van Scandinavië. En ondanks dat de vangst en de verwerking hoofdzakelijk daar plaatsvindt, noemen we de haring zo door het specifieke Hollandse procedé dat de haring ondergaat: kaken, pekelen en de gecontroleerde rijping. Na dit procedé gaat de haring de diepvries in, waar- door wij nog maandenlang kunnen genieten van Hollandse Nieuwe. De haring die langer ingevroren is geweest, kan zelfs iets voller van smaak zijn.

MAATJESHARING

Maatjesharing ondergaat hetzelfde procedé als de Hollandse Nieuwe, het verschil tussen de twee ligt in de periode van consumptie. Na september mag de term Hollandse Nieuwe niet meer gebruikt worden en heet dezelfde haring dus ‘maatjesharing’. Deze naam komt van de vroegere benaming ‘maagdelijke  haring’ omdat deze haring nog geen hom of kuit bevat. De woorden ‘maagdelijke en haring’ zijn verbasterd tot het woord ‘maatjesharing’.  |>>

Haring Hollandse Nieuwe

GEROOKTE HARING EN ROLMOPS

Haring die het niet schopt tot ‘Hollandse Nieuwe’ wordt onder meer verwerkt tot gerookte haring, rolmops of wordt in z’n geheel ingevroren en geëxporteerd. Niet alleen in Nederland is de haring in trek, jaarlijks vinden veel maatjesharingen ook hun weg naar Duitse en Belgische consumenten. Van het jaarlijkse haringquotum (nu ongeveer 430.000 ton)

wordt slechts een klein deel, zo’n 25.000 ton gevangen die uitermate geschikt is om te worden verwerkt tot Hol- landse Nieuwe. Dit betreft zo’n 180 miljoen haringen, waarvan 90 naar Duitsland worden gebracht en van de andere helft zo’n 75 miljoen in Nederland blijven en 15 miljoen naar onze Zuiderburen (België) worden geëxporteerd.

BRON: visrecepten.nl & visbureau.nl
GROEPSFOTO: GOFFE STRUIKSMA

DEEL DEZE PAGINA!