Hap&Tap Magazine

<<|

Cognac

Is Cognac de perfecte versnapering op een koude winteravond? Het zou zomaar eens kunnen. Dichter Victor Hugo noemde het 'de drank van de goden' en hoewel dat misschien een beetje overdreven is, zijn wij wel degelijk fan van dit oer-Franse goedje. En wij niet alleen. Ernest Hemingway bedacht zelfs een speciale techniek om Cognac op de juiste wijze te nuttigen.

Cognac

Er zijn drankjes die erop lijken maar als
het niet uit Frankrijk komt, is het geen Cognac.

'Carburetion' heet dat. Je neemt een slok maar slikt deze niet meteen door.Draai het in plaats daarvan een minuut lang rond je mond. Houd het vast en adem uit door je neus totdat je bijna geen lucht meer in je longen hebt. Slik vervolgens de Cognac door, open je mond en inhaleer zo diep als je kunt. Dit geeft absoluut een bepaalde rush en niet alleen op een koude winteravond.

PLEONASME

Heel soms nog hoor je mensen een 'Franse Cognac' bestellen maar als je daar iets langer over nadenkt, besef je al snel dat dat een beetje raar klinkt. Zoals je om moverende redenen geen 'Franse Champagne' vraagt aan de ober, is 'Franse Cognac' ook een variant op 'groen gras' of 'witte sneeuw'. Cognac is immers altijd Frans. Er zijn drankjes die erop lijken maar als het niet uit Frankrijk komt, is het geen Cognac. Waarvan akte.

GRANDE CHAMPAGNE

Cognac wordt gemaakt in de streek rond de gelijknamige gemeente in het 
département Charente. De Cognacstreek is onderverdeeld in zes districten met elk hun eigen kenmerken en in zijn algemeenheid geldt: hoe kalkrijker de bodem, des te verfijnder het eindproduct. Vaak worden de Cognacsoorten uit verschillende districten gemengd zodat ze de beste eigenschappen van elk in zich hebben. De Grande Champagne - verwarrende naam - levert de beste kwaliteit en ligt in het centrum van de roemruchte regio.   |>>

Cognac

UGNI BLANC

Aanvankelijk werd voor de productie wijn gebruikt van de druivensoort Colombard, maar tegenwoordig is het voor 90 % de Ugni Blanc en nog wat Sémillon.

SCHIMMEL

Cognacs met de aanduiding ‘Fine Champagne’ zijn voor minstens 50% gemaakt van die uit de Grande Champagne. En dan zijn daar nog de kwalificaties V.S. (Very Special), die minstens drie jaar op Frans eikenhout is gerijpt. Voorts de V.S.O.P (Very Special Old Pale), die minimaal vijf jaar is opgevoed en dan nog de oudere Napoleon’s en de superieure X.O’s. Eén van de redenen dat Cognac - en zeker de oudere soorten - redelijk prijzig is, heeft te maken met schimmelvorming.

Tijdens de rijpingsperiode ontsnapt 
zomaar 20 tot 30% van de Cognac uit de vaten door verdamping. Hierdoor ontstaat de zwarte schimmelvorming (Torula compniacensis richon) aan de buitenkant van de vaten, maar niet alleen daarop. Als je in de Cognacstreek vanaf een heuvel over een dorpje kijkt kun je precies zien waar ze Cognac maken. Juist, ja. De daken van de schuurtjes, waar de Cognacvaten zijn opgeslagen zijn bedekt met een dikke laag van die zwarte schimmel.

NEDERLANDS TINTJE

Oer-Frans zoals we al zeiden maar Cognac - of beter gezegd de totstandkoming ervan - is wel degelijk beinvloed door de 'Hollanders'. Onze handelsvloot deed in de zeventiende eeuw regelmatig de haventjes aan in het département Charente-
Maritime, waar ook het plaatsje Cognac ligt. De zeevaarders kochten daar vaten wijn voor eigen consumptie, maar die was destijds niet erg lang houdbaar. Daarom verscheepte men koperen 'fractioneerkolommen' die werden gebruikt voor de productie van Jenever. In het plaatsje Cognac werd de apparatuur in de directe omgeving van de wijngaarden geïnstalleerd en de eerste ‘brandewijn’ was geboren.

VERFIJNING

Aan het einde van de 17e eeuw ontwikkelden de bewoners van het département Charente een tweede destillatieproces waardoor de drank nog sterker van smaak werd en de basis vormde voor de huidige Cognac. Aanvankelijk werd voor de productie wijn gebruikt van de druivensoort Colombard, maar tegenwoordig is het voor 90 % de Ugni Blanc en nog wat Sémillon.

AROMA

Keldermeesters, wijnexperts en schrijvers van over de hele wereld hadden vier 
dagen nodig maar toen waren ze er eindelijk uit. De experts analyseerden meer dan 5.000 proefnotities en brachten het vervolgens terug tot een definitieve lijst van 63 aroma's. Om het overzichtelijk te houden, werd die lijst opgesplitst in vijf belangrijkste aroma's die Cognac het beste beschrijven: vanille, pruimen, karamel, sinaasappel en abrikoos. En voel je vooral niet schuldig als je dit rijke palet niet meteen kunt ontwaren. Er gewoon van genieten is veel belangrijker.

DEEL DEZE PAGINA!