Meer plezier met bier

Bier is misschien wel het populairste alcholische drankje ter wereld. En niet alleen om te drinken, ook om te maken. Alleen al in de Europese Unie hebben we meer dan 10.000 brouwerijen. In dit artikel een internationale (bier)blik op het heerlijke gerstennat en een klein stukje geschiedenis. En natuurlijk aandacht voor bockbier want het is weer 'die tijd van het jaar.' 

“En hij liet gerstkorrels kiemen en droogde ze daarna om ze te pletten en hij noemde het mout. En toen ontstond er een papje en hij voegde er water aan toe en bracht het geheel aan de kook. Hij liet het afkoelen en zag dat er schuim ontstond en hij vond het goed. Hij filterde het kooksel en hij dronk er van en hij vond dat het heerlijk smaakte. Hij nam nog een slok en vond dat het goed was.” Zo moet het ongeveer gegaan zijn bij de ‘schepping’ van het bier.

HEEL VEEL

Wanneer dit experiment heeft plaatsgevonden is niet te achterhalen, maar er zijn aanwijzingen, dat de mens reeds 4.500 jaar voor Christus bier maakte. Daarna is het zo ongeveer de meest geconsumeerde alcoholische drank ter wereld. 
Het aantal soorten is eveneens moeilijk in te schatten, maar het loopt in de tienduizenden, want bijna elke dag komen er nieuwe types en merk-namen bij op de mondiale markt. Een land als België bijvoorbeeld produceert een ‘slordige’ 1.700 verschillende biersoorten. |>>

bier

NATUUR

Behalve van gerst, hop en gist wordt er ook bier gemaakt met andere ingrediënten. Bekend is het gebruik van mais, bij bijvoorbeeld een bier als Corona. Ook diverse fruitsoorten vinden hun weg naar de brouwerij. Het Kriekbier voert hiervan in onze contreien de boventoon, maar in andere landen worden de meest vreemde natuurproducten gebruikt om bier van te brouwen. De Masaï in Kenia drinken graag hun eigen bananenbier, niet zo heel raar uiteraard. Maar wat gezegd van het bier, gebrouwen van paardenmelk? Jawel, dat drinken ze in Kirgizië. 

TOP 10

De populaire app Untappd stelde een top 10 meest gedronken bieren samen op basis van check-ins over de hele wereld. Op de eerste plaats het Ierse Guinness, gevolgd door Heineken. Op nummer 3 de Punk IPA van het Schotse Brewdog. Verder, van 4 t/m 10: Corona Extra, Lagunitas IPA, Miller Lite, Birra Moretti, Tripel Karmeliet, Stella Artois en Yuenling Traditional Lager. Geen enkel Duits merk treffen we aan in de top-10 en dat mogen we best opvallend noemen. Grote merken als Oettinger, Krombacher en Bitburger ontbreken, evenals de wat kleinere, doch voortreffelijk smakende, toppers als Paulaner en Warsteiner .  |>>

bier

OKTOBERFEST

Bier drinken kunnen ze in Duitsland in ieder geval wel. Iedereen die wel eens in München op het Oktoberfest is geweest, zal dat kunnen beamen. Het jaarlijkse volksfeest geldt als het grootste bierfestival ter wereld en wordt elk jaar door meer dan zes miljoen mensen bezocht. Het feest begint traditioneel om 12.00 uur op de eerste zaterdag na 15 september en eindigt normaal gesproken op de eerste zondag van oktober. Indien de eerste zondag van oktober vóór de Dag van de Duitse eenheid (3 oktober) valt, wordt het festival verlengd tot en met 3 oktober. Zodoende duurt het Oktoberfest 16 tot 18 dagen. Alleen de zes brouwerijen uit de stad München mogen hun bieren mogen serveren en elke brouwer maakt zijn eigen Oktoberfest bier, een blond bier met een alcohol% tussen de 5,8 en 6,3%. Het eerste Oktoberfest werd in 1810 gehouden ter ere van de bruiloft van prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen en kroonprins Lodewijk van Beieren.

HERFSTBOK

De stap van Duitsland naar het naderende bokbierseizoen behoeft geen ingewikkeld bruggetje. Bokbier is van oorsprong namelijk een Duitse biersoort. De aanduiding ‘bokbier’ is een Beierse verbastering van Einbecker Bier is, een zwaarder bier uit het Hanzestadje Einbeck. De maand oktober staat al jarenlang volop in het teken van bockbier. Grote en kleine brouwerijen presenteren met trots hun bockbieren die, wat alcoholpercentage betreft, variëren tussen 6 en 9 vol%.
Op 14 t/m 16 oktober vindt in Utrecht de 23e editie van het Bockbierfestival plaats. Ruim 25 verschillende bockbieren, livemuziek, verschillende DJ’s, bierproeverijen, topbockverkiezing en BBQ gerechten van de smoker. Een aanrader dus!
Het Nederlandse bokbier vindt oorspronkelijk z’n traditie in de nieuwe oogst mout als de brouwer na de zomerrust weer begon met brouwen. Hij brouwde dan een extra zwaar bier genaamd bokbier. Tot 2005 werd volgens onderlinge afspraken van de brouwerijen aangesloten bij het CBK (centraal brouwerijkantoor) het bokbier pas uitgeleverd vanaf de eerste maandag in oktober. Op veler verzoek is het bokbierseizoen vanaf toen vervroegd en loopt het tegenwoordig nagenoeg gelijk met de herfstperiode. Dus al vaak verkrijgbaar vanaf september! De meeste bokbieren zijn beperkt verkrijgbaar dus wees er snel bij. 

DEEL DEZE PAGINA!