HERSTART SLOWFOOD ZEELAND

Na jaren van stilte gaat Slow Food Zeeland weer energiek en vol elan aan de slag. De voedselbeweging vierde deze hernieuwde
start in het Zeeuwse Yerseke. Uiteraard met mossels, oesters en een glas wijn.

Slowfood

Voor veel schelpdierliefhebbers is oesters eten een feest. Dat geldt ook voor een groep Slow Foodleden. Voorzien van laarzen, een emmer en gewapend met een oestermes, komen ze eind mei in Yerseke samen. Daar vieren ze de heroprichting van de Zeeuwse afdeling van de wereldwijde voedselbeweging. Onder een wapperende Slow Food-vlag neemt Arien de Haan, mede-initiatiefnemer voor de oprichting van Slow Food Zeeland, het woord.
,,Na een dip van een paar jaar steekt de afdeling Zeeland gelukkig weer van wal. Dat is een feestje waard, want deze provincie is rijk aan prachtig voedsel. Uit het water komen mossels, oesters en andere lekkernijen, maar ook zilte groenten als zeekraal, zeesla, lamsoor. En niet te vergeten Oosterscheldekreeft. Ook van het land komt het nodige: fruit, uien, aardappelen, groentes. En er is Zeeuws lamsvlees. Genoeg diversiteit en genoeg om van te genieten. Dat willen we graag zo houden. Met Slow Food kunnen we daar een steentje aan bijdragen.’’

MOSSELS EN EEN BOLUS

Na deze mooie woorden wandelt de groep naar een zaaltje voor koffie met Zeeuwse bolus. Omdat een zoete, plakkerige mond niet makkelijk praat, volgt een film over de Zeeuwse mosselsector. Alle stappen in de kweek en verwerking van mossels worden belicht. Van mosselzaad tot ‘natte mosselpakhuizen’ in de Oosterschelde. De voor- en nadelen van de bodemteelt, maar ook die van de hangcultuur waarbij mossels aan drijvende constructies in het zoute water hangen. Bijzonder van Yerseke is dat hier de enige mosselveiling ter wereld staat. Leerzaam en leuk al die weetjes, toch ontstaat bij sommigen wat onrust. Want, hoe zit het nou met het echte werk: dat rapen van die wilde oesters?   |>>

Slowfood

WILDE OESTERS

Daarvoor moeten we de dijk over, naar een strandje aan de Schelpkreek in de Oosterschelde. Het water staat inmiddels laag, het is eb. Alikruiken, kokkels en de befaamde Zeeuwse creuses steken met hun scherpe punten boven het zand uit. ,,Van origine komt dit soort creuses uit Japan’’, legt onze ervaren gids Laurence uit. ‘’Ooit hier uitgezet in Zeeland toen het slecht ging met de oesterstand.’’ Ze vertelt over de verschillende soorten oesters, de duurzame teelt, maar ook over bedreigingen. De laatste jaren hebben de schelpdieren erg te lijden onder de oesterboorder, een zeeslak die dol is op oesters. De diertjes boren een gaatje in de schelp en eten zich dik. Deze eetlust brengt de Zeeuwse oesterproductie in gevaar. Er zijn al hele percelen verloren gegaan. Om verdere verliezen te voorkomen, passen kwekers steeds vaker de tafelmethode toe waarbij korven of zakken op tafels liggen die onder water staan.

WRIKKEN EN SLURPEN

Gelukkig liggen op het strandje bij Yerseke genoeg wilde oesters. Laurence geeft waardevolle tips, want niet elke schelp is geschikt om te eten. ,,Een goede oester is ovaal en grillig van vorm. Als de schelp een mooie bolling heeft, zit hij vol vlees. Wilde schelpdieren eten kan heel goed, maar let wel op waar je ze raapt. Ze filteren namelijk het
water. Dit deel van de Oosterscheldeis schoon, dus wat je hier vindt, kun je veilig eten.’’ Al snel gaat bij menigeen het mesjes tussen de schelpen. Even wrikken en slurpen. De oesters voor thuis worden zorgvuldig afgedekt met ‘klappers’. Dit blaaswier houdt de schelpdieren een paar dagen goed. Na het rapen kan een oesterproeverijtje met een glas wijn op de wal niet uitblijven. En of het nu de frisse lucht is, de combinatie van wind en zon of toch de wijn: de meesten gaan met blossen op de wangen, én een ervaring rijker, huiswaarts.

RESPECT VOOR DE NATUUR

Slow Food Nederland is onderdeel van een wereldwijde voedselbeweging. Eten moet goed van kwaliteit zijn, vol van smaak én gezond, geproduceerd met respect voor de natuur en te koop voor een eerlijke prijs, zowel voor de consument als de
producent.

WERELDWIJD

Het netwerk bestaat wereldwijd uit miljoenen mensen, is actief in 160 landen en heeft 1500 lokale afdelingen. Voor jongeren is er het zeer actieve Slow Food Youth Network. Koks nemen deel aan de Chefs Alliantie en maken zich in hun eigen restaurant sterk voor lokale en duurzame ingrediënten, koken zonder voedselverspilling. Ook zij koesteren hun liefde voor producten uit de regio.

Meer weten?
DOOR: ELIAN VAN'T WESTEINDE

DEEL DEZE PAGINA!